Zoziejemaar

Er zijn veel mooie woorden om het werk van illustrator, kunstenaar én fotograaf Jeroen Blok te omschrijven maar het is ook net zo fijn om alles wat hij maakt in stilte te bewonderen. Zijn unieke illustraties in deze betoverende collectie die de naam ‘Zoziejemaar’ heeft gekregen, zijn sereen, aangrijpend en aandoenlijk en geven je de ruimte om eigen fantasieën te geven aan dit abstracte sprookje.

Een lieflijk olifantje op zijn fiets, voorzien van feesthoed. Misschien wel op weg naar zijn kornuit voor een olijk feestje. Rijdend in het zonnetje en met iets leuks in het verschiet, dat maakt zijn gedachten gelukzalig.

A lovesome little elephant riding his bicycle, with a party hat on his head. He may very well be on his way to see a friend to be part of a gleeful party. With the sun on his face and something nice to look forward to, is what’s making his thoughts blissful. 

a3-3.jpg

En de jolige ijsbeer, die zijn gelukzaligheid gevonden heeft in de deinende golven.
Ook hij is goed gemutst, letterlijk en figuurlijk. Zijn feesthoedje prijkt fier op zijn hoofd wanneer hij met een lach op zijn snuit dobbert op de baren.

And the jolly polar bear, who has found his happiness in the movements of the waves.
He’s a happy little fellow, even his party hat is proud to be on his head when he’s sailing on the sea with a big smile on his snout. 

a5-1.jpg

Charida interviewde deze creatieve duizendpoot uit Niewkoop om wat meer over de man achter Zoziejemaar te weten te komen. Het resultaat is bijzonder, openhartig en uniek.

-Als je in eén van jouw werken zou mogen kruipen en je mag je even in die wereld bevinden, welk werk zou je dan kiezen?

Ik heb ooit een boek gemaakt over een kat op rolschaatsen. ‘Dries op Wielen’ die op avontuur gaat en het circus achter na gaat. Ik vind hem grappig en hij is lichtelijk naïef. Ook is hij een allemansvriend die de meest bijzondere figuren tegenkomt. Misschien komt het ook wel door mijn liefde voor ’t circus. Ik zou Dries wel willen zijn.

-Als je vijf kunstenaars zou mogen uitnodigen voor een diner, wie zouden dat zijn en waarom precies deze?

Laat ik beginnen met te schrijven dat kunstenaars bij mij een breed veld is. Muzikanten, schrijvers, theatermakers, noem maar op. Ik zou ook van de gelegenheid gebruik willen maken om ze te bedanken voor al het moois wat zij gemaakt hebben en de inspiratie die daarmee gepaard gaat.

    -Wim Hofman, die laat mij altijd in verbazen met zijn kunnen. Maar ook zijn manier van communiceren boeit en fascineert mij.

    -Burny Bos, zelfs nu, als ik Ko de boswachter terugkijk met mijn zoontje, ervaar ik de grappen en grollen als meesterlijk.

    -Arjan Ederveen. Om alles wat hij doet en wat hij heeft gedaan. 30 minuten, Theo en Thea, Lang en gelukkig (Rotheater), te veel om op te noemen.

    -David Bowie. De man is een beetje een held voor mij. Zoveel diversiteit en durf. Er gaat bijna geen dag voorbij dat ik geen David Bowie luister. Vaak genoeg staat hij op als ik aan ’t schilderen ben.

-Dominique Goblet. Ze komt altijd een beetje knorrig over. Ik geloof namelijk niet dat ze zo is. Ik denk dat ik haar erbij zou willen omdat ze een krachtige vrouw is, of zich zo voordoet.
Maar misschien ook wel omdat het anders te veel een mannen etentje wordt. Met de kans dat je dan al snel terecht komt in een scheet en boerfestijn.

-Je hebt twee zoontjes. Stel dat ze later in de voetsporen van papa zouden willen treden, wat zou het advies aan jouw kinderen zijn?
Ik zou het ten alle tijden aanmoedigen om een ambacht of iets creatiefs te doen. Ik vind dit mooie beroepen. Hoe mooi is het dat een creatie van jou bij iemand anders aan de muur pronkt. Zelf ben ik autodidact en heb alles met vallen en opstaan geleerd en afgeleerd. Mijn eerste advies zou zijn om er een opleiding in te volgen. Ik denk namelijk dat hier een goede fundering kan worden gelegd, door vriendschappen, contacten en kennis. Ik vind het jammer dat ik deze mooie tijd gemist heb en dat ik toen ik jong was anders gekozen heb. Verder zou ik ze als advies willen geven om trouw te blijven aan zichzelf en vooral te geloven in jezelf.

storm.jpg

Jeroen zijn oudste zoontje

Ook een mooi advies zou zijn om niet al te lang te blijven hangen in iets wat je al kan. Ik ben van mening dat elk uitstapje naar bijvoorbeeld collage, fotografie of kleien bijvoorbeeld je horizon kan verbreden en je tot andere inzichten brengt. Wees daarom niet al te braaf, maar verras jezelf. Je zult zien dat elk uitstapje het nodige zal brengen.

-Als je terug in de tijd zou kunnen, in welke tijd van artistieke beweging zou je willen werken?

Hiervoor hoef ik niet zo heel ver terug in de tijd. Ik vind de abstract expressionisme periode zeer fraai en boeiend. Er werd geworsteld met verf, er werd losgelaten, er werd geëxperimenteerd en falen was een optie. Vooral het in eerste instantie niet begrepen worden vind ik mooi en kost wilskracht. De wereld was zich aan ’t ontwikkelen en vrij zijn mocht, al werd dit niet altijd door iedereen begrepen. Het lijkt mij heerlijk om nog te kunnen pionieren.

-Stel, jouw werk zou een smaak en een geur hebben, welke zouden dat dan zijn?

Een lastige vraag omdat ik zulk divers werk kan en wil maken. Ik ga het toch proberen. Zoet/zure saus gegoten over zwart/wit poeder. Een bonte smaak belevenis in diverse patronen kleuren groen. Van groen word ik altijd rustig.

-En tot slot wellicht een lastige als kunstliefhebber, wat is jouw top 3 van favoriete schilderijen?

goblet-expo_2.jpg

Een schilderij/tekening van Dominique Goblet

schoen-Bo-1024x1012.jpeg

Schilderijen en werken van Wim Hofman hebben mij veel gebracht. Ik vind het altijd fijn dat Wim zo nuchter over zijn werken praat terwijl er altijd zoveel gebeurd en zoveel te ontdekken valt.

213.jpg

Een schilderij/collage van mijzelf en mijn zoon. Niet dat ik een schilderij van mijzelf als favoriet zie, maar wel de krachtige en natuurlijke penseelstreken van mijn zoontje. Jammer dat we deze natuurlijke, intuïtieve en onbeheerste handelingen vaak kwijtraken in de loop van de tijd. 

 

 

Schermafbeelding 2016-05-06 om 15.55.49.png

“Ik vlieg uit,” zei konijn tegen zijn moe. “Zwevend op mijn vliegmachine, naar hoge hoogten en verre dromen, baldadige avonturen en buitengewone reizen.”  “Het ga je goed,” zei moe, met een lach en een traan.

“I’m flying away,” said rabbit to his mum. “Floating on my flying machine, to higher heights and far away dreams, bold adventures and extraordinary journeys.” “So long,” said mum, with a smile and a tear. 

Wil je ook dit moois voor aan je muur? Dat kan! En wil je een origineel schilderij van Jeroen Blok kijk dan hier

Beeld credits: Jeroen Blok

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s